Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 21. 09:57, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tornyai János a néprajzi értékeket is mentette

Tornyai János a néprajzi értékeket is mentette

Megkezdődött a vásárhelyi múzeum névadójának emlékéve

Különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét a Tornyai János Emlékév Hódmezővásárhelyen. A múzeum névadója születésének százötvenedik évfordulóján Tornyai most nem mint festőművész, vagy kulturális szereplő, illetve közösség- és művészetszervező, hanem mint néprajzi gyűjtő került a központba. Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt köszöntőjében, hangsúlyozva, hogy Tornyai néprajzi magángyűjteménye alapozta meg a közgyűjtemény Vásárhely néprajzi hagyományát bemutató részét, hozzátéve: az emlékév során a múzeum kiállításokkal, konferenciával és kiadványok megjelentetésével igyekszik tisztelegni százötven éve született névadója előtt.

– A vásárhelyi múzeum 1951-ben vette fel Tornyai János nevét – emlékeztetett megnyitójában Nagy Vera néprajzkutató, a közgyűjtemény korábbi igazgatója. Tornyai az 1890-es évek első felében kezdte el a népművészeti tárgyak gyűjtését, s a bútorok, kerámiatárgyak jó ideig lakását díszítették, de műtermébe került a református ótemplom akkoriban leszerelt, eredetileg a tizennyolcadik században készült szószéke és a papok padja is. Tornyai tárgyalt szegedi és fővárosi múzeumokkal is gyűjteménye átvételéről, azonban végül Hódmezővásárhely városa vásárolta meg az alkotó mintegy kétszázötven tárgyból álló kollekcióját.

– A parasztcsaládba született Tornyai a népművészeti tárgyakban meglátta az értéket, amikor az ócskapiacon, vagy éppen a vásárhelyi gazdáknál lelt rájuk – mondta el a kiállítás kurátora, Terendi Viktória néprajzkutató, emlékeztetve, hogy a fennmaradt történetek szerint e tárgyak nemcsak a művésznek, de az átadónak is közel állt a szívéhez, hiszen nemegyszer megkönnyezték a régi bútorokat, ruhákat, kerámiákat. Ám mégis fontosnak gondolták, hogy ezek megmaradjanak az utókornak, s nekik is köszönhetően a huszonegyedik század látogatói is találkozhatnak a március végéig látogatható kiállításon a régi vásárhelyiek néprajzi értékkel bíró tárgyaival.

A megnyitón a Tornyai által is kedvelt hegedűmuzsikát Monori Csenge népzenész előadásában hallhatott a közönség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.