Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 03. 10:29, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tárlatlátogatás Szabó Klára Petrával

Tárlatlátogatás Szabó Klára Petrával

A fődíjas alkotó tárlatvezetésével búcsúzott a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában az október 5-én megnyílt66. Vásárhelyi Őszi Tárlatotdecember elsejéig tekinthették meg a látogatók. A képzőművészeti seregszemle alkotásai vasárnap az idei Tornyai-plakettet elnyert festőművész, Szabó Klára Petra tárlatvezetésével búcsúztak a kiállítóhelytől.

A tárlatvezetések sorában általában egy-egy alkotó a saját műveit mutatja be, vagy egy tárlat kurátorai osztják meg gondolataikat a kiállítás darabjairól. E finisszázson e szempontból is szokatlan módon a tárlat egyik alkotója mesélt a több mint kétszáz művet felvonultató kiállítás néhány műalkotásáról, az alkotókhoz kötődő barátságáról, s azokról a módszerekről, amelyeket a képzőművészek alkalmaztak a képek, szobrok, grafikák létrehozása során.

Szabó Klára Petra megosztotta a számára az idei fődíjat, a Tornyai-plakettet jelentő alkotáscsoport létrejöttének történetét, amely során a képzőművészetben eddig nem alkalmazott, a hőmérsékletváltozás hatására eltűnő, vagy megjelenő speciális festéket használt fel. A rendszerváltás előtt Hódmezővásárhelyen állt köztéri szobrok a különleges anyagnak és a festmények mögött elhelyezett hőpaneleket vezérlő időzítő programozásának köszönhetően időről időre megjelennek, vagy eltűnnek a látogatók elől.

A tárlat 21 díjazottjának egy-egy alkotása 2020. február 14-től egy hónapon át a fővárosban, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot reprezentáló kiállításon lesz látható az Óbudai Kulturális Központban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.