Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. December 02. 16:24, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Számos újítás a MÁV app-ban

Számos újítás a MÁV app-ban

Az elmúlt időszakban számos fontos újítással bővült a MÁV mobilalkalmazás.

Többek között letölthetők és továbbíthatók a menetjegyek, és több vidéki város mellett már december 2-től az Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Romániába utazók menetjegyüket akár néhány kattintással megvásárolhatják a MÁV mobilalkalmazással – olyan egyszerűen, mint egy mozijegyet.

A jövőben a pénztárak helyett még jobban az önkiszolgáló megoldások felé terelődik a jegyeladás, a járványhelyzet is felgyorsította ezt a folyamatot. A jegyértékesítési háttérrendszer nagy előnye, hogy a MÁV-HÉV-et, a Volánbuszt, vagy akár még a helyi közlekedést is ki tudja szolgálni. Utóbbira jó példa, hogy a MÁV applikációból megvásárolható szegedi napijegy, Dunaharaszti zónabérlet, valamint a MÁV–Volánbusz-integráció részeként az elmúlt időszakban Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is gyorsabbá és egyszerűbbé vált a buszbérlet-vásárlás.

A legújabb verziófrissítés után a MÁV alkalmazásban megváltott belföldi vasúti menetjegyek és egyes nemzetközi START ajánlatok esetén a sikeres vásárlást visszaigazoló e-mail tartalmazza a jegyeket PDF formátumban is. Ezeket ellenőrzéskor kinyomtatva, vagy arra alkalmas eszköz képernyőjén lehet bemutatni.

A járványhelyzet drasztikus, közel 80 százalékos visszaesést okozott a nemzetközi vasúti utasforgalomban. A vasúttársaság ennek ellenére nem tétlenkedett, fejlesztésre használta fel ezt az időszakot is: a december közepi menetrendváltástól közlekedő vonatokra a tapasztalatok felhasználásával újabb négy országra terjesztette ki a könnyen hozzáférhető, utasbarát és egyszerű vasúti jegyek rendszerét.

A határokon túlra is könnyebb lesz utazni: az osztrák, cseh és szlovák városok után december 2-tól Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Romániába utazók menetjegyüket akár néhány kattintással megvásárolhatják a MÁV mobilalkalmazással. Decemberi menetrendváltástól pedig START Europa néven Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Romániába is elérhető jegyek - szinte valamennyi, Magyarországról közvetlen vasúti kapcsolattal rendelkező célországba - megvásárolhatóvá válnak a megújuló Elvira rendszeren belül is. A közvetlen vonatok célállomásaira a menetjegyek itt is megvásárolhatók a MÁV alkalmazásból és hamarosan az új Elvirán is, amelyen ingyenes helyfoglalást is ad utasainak a vasútvállalat.

A családbarát kezdeményezésünk is folytatódik: osztrák, német, svájci, szlovák és cseh utazásokhoz a START menetjegyet váltó felnőttekkel három gyerek utazhat együtt a kedvezményes 5 €-s (1. osztályon 10 €-s) áron, Romániába és Lengyelországba pedig szintén elérhető a desztinációtól függő speciális gyerekkedvezmény. A közvetlen vonatok célállomásaira a menetjegyek itt is megvásárolhatók a MÁV alkalmazásból, ahol ingyenes helyfoglalást is adunk utasainknak.

Az új jegyek bevezetésével a korábbi Speciál, CityStar-jegyek és a kirándulójegyek megszűnnek, de az előre megváltottak még érvénytartamuk lejáratáig felhasználhatók.

A jegyvásárlás kényelmesebbé, biztonságosabbá és környezetbarátabbá tétele érdekében a MÁV-csoport elkötelezett az online felületek fejlesztésére. A jegyértékesítési rendszer informatikai hátterét a MÁV leányvállalata, a MÁV Szolgáltató Központ szakemberei fejlesztették az utasoktól beérkezett javaslatok, igények alapján, a MÁV-START-tal, mint megrendelővel együttműködve.

A belföldi jegyértékesítésben egyre nagyobb arányt elfoglaló MÁV applikáción olyan fejlesztéseket végeznek, hogy lehetőség legyen nemzetközi jegyvásárlásra is. A MÁV-START célja az, hogy minél több úticélra – következő ütemben Horvátországba és Szlovéniába, majd az éjszakai vonatokra is – megvalósíthassa a teljesen papír- és érintkezésmentes jegyvásárlást a MÁV applikáción és a megújuló Elvira felületén keresztül.

Háttér-információk:

A belföldi jegyek 43 százalékát még jegypénztárban, 27 százalékát online (webes felületen vagy a MÁV applikációval), illetve 16 százalékát automatákból veszik az utasok. A vasúti utazást segítő mobilalkalmazás Vonatinfó néven 2015-ben indult az olyan főbb funkciókkal, mint az utazástervezés, a térképes vonatkövetés, érkezés előtti riasztás vagy a vonatok értékelése. A pozitív felhasználói fogadtatás mellett a kezdetektől fontos igénye volt az utasoknak, hogy jegyvásárlási funkcióval bővüljön a szolgáltatás, amelyet 2018 nyarától használhatnak. Az applikáció regisztrált felhasználóinak száma mostanra meghaladta a 428 ezret. Már nem csak a menetjegyeket váltják meg sokan a MÁV app-ra átnevezett alkalmazás segítségével, de egyre többen választják a havi bérlet vásárlásához is ezt az egyszerű, kényelmes lehetőséget. Tavaly közel 4,6 millió darab belföldi vasúti menetjegyet, bérletet és felárat (pót- és helyjegyet) vásároltak az utasok a MÁV mobilalkalmazásán keresztül, idén november végéig pedig annak ellenére közel 5,7 milliót, hogy a járványhelyzet miatt egyébként a belföldi utasszám is csökkent.

A fejlesztéseknek köszönhetően az Európai Bankhatóság döntése nyomán idén december 31-ig megvalósítandó erős ügyfélhitelesítés is alkalmazható lesz a MÁV applikációban történő vásárlásoknál. Az erős ügyfélhitelesítés azt biztosítja, hogy bárhol is történik a vásárlás, illetve a bankolás, csak a kártya használatára jogosult személy, vagyis a kártyabirtokos hitelesíthesse a tranzakciót.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.