Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 22. 18:11, vasárnap | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Sokezer éves minták vehetők kézbe a Tornyai-múzeum előadásán

Sokezer éves minták vehetők kézbe a Tornyai-múzeum előadásán

A gyékényfonás és a díszítőművészet kapcsolatáról Mintákba zárt végtelen címmel tart előadást április 25-én 17 órától a Tornyai János Múzeumban Richter Éva régész.

Az újkőkori Tisza-vidéken, időszámításunk előtt ötezer évvel a magas nedvességtartalmú területen megtalálható sásból, kákából, de leginkább gyékényből szőnyegeket, tárlókosarakat készítettek, amelyeknek karcolt és festett geometrikus mintái agyaglenyomatban, valamint díszítésként házfalakon, edényeken és idolokon maradtak fenn az utókor számára.

Az előadáson nemcsak vetített képeken lesznek láthatóak az ősi minták – amelyeknek motívumai egészen napjainkig továbbélnek –, hanem a lenyomatokról készített pozitív gipszmintákat is kézbe vehetik a látogatók aKIÁLLÍTÁS ÚJ taRtAlommal TÖLTVEcímű előadássorozat áprilisi eseményén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.