Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Június 30. 17:50, kedd | Helyi
Forrás: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Sajtótájékoztatót tartottak a határátkelők nyári forgalmáról Röszkén

Sajtótájékoztatót tartottak a határátkelők nyári forgalmáról Röszkén

Az elmúlt évek nyári idegenforgalmi szezonjának tapasztalatai alapján, idén ismét jelentős mértékű határforgalom várható Csongrád-Csanád megye határátkelőhelyein

- hangzott el a rendőrök, a pénzügyőrök és a megyei kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján, Röszkén.

A sajtótájékoztatót 2020. június 30-án tartották meg a szervezetek - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatósága, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya - azért, hogy ismertessék az utasforgalmat érintő szabályokat, hasznos tudnivalókat.

A nyári nagy forgalmi időszak június utolsó napjaitól egészen szeptember közepéig tart, ami akár szeptember végéig is kitolódhat. A határátkelőhelyek kilépő oldalán június végétől tapasztalható intenzív határforgalom, míg a belépő irányban elsősorban július végétől szeptemberig számítanak torlódásokra az utasok. A legkritikusabb időszak, mint minden évben, így idén is július utolsó és augusztus első két hete közé tehető, amikor mindkét irányban egyszerre alakulhatnak ki várakozások.

A megnövekedett forgalom oka, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak- mondta el Baukó Levente rendőr alezredes, Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetője. Hozzátette: a tavalyi évben júniustól augusztus végéig több mint 6,7 millió személy és 2,1 milliónál is több jármű átléptetése történt meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Röszke és a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyet egyaránt. A nyári szabadságok időszakában, a legforgalmasabb hétvégéken ez a szám akár 60 ezerre is nőhet - tette hozzá az alezredes.

Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Utóbbi két átkelő naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, választhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori, nagylaki vagy battonyai közúti határátkelőt.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hazai és külföldi társszervekkel együttműködve felkészült a dinamikusan megnövekedett forgalom kezelésére. Emellett felkészültek arra is, hogy szükség szerint valamennyi forgalmi sávot egyidejűleg működtessék, és ha az egyik irányban erősebb a határforgalom, irányváltoztatással az ellenkező irányban további sávokat tudnak nyitni, megnövelve ezzel a határátkelőhely tetszőleges oldalának áteresztőképességét. Tavaly a megnövekedett forgalom miatt többször előfordult, hogy egyirányúsították a Röszke Közúti Határátkelőhelyet, ezzel segítve az átutazókat.

Az átkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. Emellett az utazás során célszerű a GPS és különböző útvonaltervező alkalmazásokat, eszközöket használni, melyek már a határforgalmi adatokat is jól kezelik, segítségükkel elkerülhetők a nagyobb torlódások.

A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, azoknak érvényességét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket.

Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívót!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.