Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 24. 15:28, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Röplapnyomtatás, enteriőr-fotózás és tűzugrás

Röplapnyomtatás, enteriőr-fotózás és tűzugrás

Színes múzeumi élménysorozat a legrövidebb éjszakán

Szombaton a Tornyai János Múzeum megrendezte a Múzeumok Éjszakáját Hódmezővásárhelyen. A Dr. Rapcsák András utcai közgyűjtemény mellett az Alföldi Galériában, az Emlékpontban és a népművészeti tájházban is várták a látogatókat, s a belváros két temploma is csatlakozott a rendezvényhez.

A századelő Párizsa elevenedett meg a Tornyai János Múzeum bejáratánál, ahol a látogatók maguk is készíthettek festményt a múzeum névadójának stílusában, míg a százötven éve született Tornyai János festőművésznek a nőkhöz fűződő viszonyáról Nagy Imre művészettörténész, a Gyönyörködő lélekkel festeni című, Tornyai több száz alkotását felvonultató tárlat kurátora tartott előadást.

Az Alföldi Galériában Tornyai Juss című festménye előtt állították fel a műalkotáson ábrázolt enteriőrt, amelybe bárki beülhetett korabeli ruházatban, s a vállalkozó látogatókról Kis Lajos fotóművész készített felvételeket Plohn József eredeti fényképezőgépével. A Plohn műterem 75 évét bemutató kiállításon a tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc kalauzolta a látogatókat, míg Képiró Ágnes művészettörténész Kass János grafikáinak világába vezette be az érdeklődőket.

Az Emlékpontban az első magyar proletárdiktatúra plakátjait felvonultató tárlatot Marosvári Attila, a kiállítás kurátora mutatta be a látogatóknak, míg Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a Hódmezővásárhely 1919-es román megszállására emlékező kamaratárlat ismertetése mellett az ötvenes években röpcédulákat készítő (békés)sámsoni fiúk életéről is tartott tárlatvezetést. A vállalkozó kedvű érdeklődők stencilezéssel állíthatták elő az akkor készített röplapok másolatait.

A belvárosi Szentháromság Plébániatemplom és a Református Ótemplom komolyzenei koncertekkel és kiállításokkal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, amelynek vásárhelyi sorozata a népművészeti tájházban zárult. Az ide betérők a paraszti élet relikviáit ismerhették meg az este folyamán, míg éjfél előtt a Doromboldal együttes muzsikájára a bátrak, az időközben megeredő esőben átugorhatták a tájház mellett megrakott tüzet, hogy az év legrövidebb éjszakáján megfogalmazott kívánságuk teljesüljön.


A programsorozathoz kapcsolódó játék résztvevői a Tornyai János életéhez kapcsolódó feladványokra a Múzeumok Éjszakájának vásárhelyi helyszínein találhatták meg a választ, s a helyesen megválaszolt kérdéssorért a tájházban jutalmul mézeskalács festőpalettát vehettek át.

(többi fotó a Múzeumok Éjszakája estről a Gelériában található)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.