Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. December 04. 14:43, szerda | Helyi
Forrás: Kompaktor Veronika

MOZGÁSBAN A MEKH ENERGIAKÖVETEI

MOZGÁSBAN A MEKH ENERGIAKÖVETEI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetei a Hivatal által biztosított szakmai, pedagógiai és kommunikációs képzést követően ősszel megkezdték országjárásukat.

Eddig országszerte tizenegy iskolában, közel ötszáz diák számára tartottak előadást a tudatos energiafogyasztásról, az energiatakarékosság fontosságáról.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017-ben indult társadalmi felelősségvállalási programjának célja, hogy bővítse a felső tagozatos és középiskolás diákok tudatos energiafogyasztással kapcsolatos ismereteit, illetve olyan fiatal tanárszemélyiségeket támogasson, akik tudásukat magas szakmai színvonalú, ugyanakkor élményszerű, látványos kísérletekben gazdag órákon adják át a diákoknak.

A felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára kiírt pályázaton három egyetemista nyerte el az Energiakövet 2019 címet, a hozzá járó ösztöndíjat, valamint a lehetőséget, hogy az oktatásban is kipróbálja magát, és így az egész ország megismerje.

Máthé Marcell (24), az ELTE Fizika Msc. II. évfolyamos hallgatója, Putti Krisztián (23), a BME Energetikai mérnök Msc. II. évfolyamos hallgatója és Csiszár Barnabás (19), az ELTE TTK Földtudományok szakának II. évfolyamos hallgatója rendhagyó természettudományos tanóráin az energiatermelésről és a tudatos energiafogyasztásról mesél a diákoknak, látványos kísérleteken keresztül mutatva meg nekik, mit tehetnek ők maguk is a mindennapok során a fenntarthatóságért.

„Energiakövetként elsősorban a diákok fantáziáját szeretném megmozgatni. Célom, hogy a diákok tekintettel legyenek az általuk megtermelt hulladékmennyiségre és a mindennapjaikban is cselekvő­képessé váljanak közös jövőnk érdekében.” – mondta Csiszár Barnabás.

Csiszár Barnabás Energiakövet a galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

Az ősz folyamán a három Energiakövet országszerte 11 iskolában járt és 417 diák számára tartott órát. A munka és a roadshow azonban nem áll meg, az Energiakövetek a következő hónapokban folytatják országjárásukat!

2019 őszén az Energiakövetek az alábbi helyszíneken tartottak órákat:

  • Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Ózd
  • Székács Elemér SZKI, Törökszentmiklós
  • II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Galgahévíz
  • MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnázium, Nagykálló
  • Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Békéscsaba
  • Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola, Diósd
  • Városmajori Gimnázium, Budapest
  • Római Katolikus Általános Iskola, Zagyvaszántó
  • Petőfi Sándor Általános Iskola, Dorog
  • Gothard Jenő Általános Iskola, Szombathely
  • Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest

A felső tagozatos és középiskolás diákok mindenhol lelkesen és kíváncsian fogadták az Energiaköveteket. A környezettudatosság és a fenntartható fejlődés problémái egyre növekvő mértékben foglalkoztatják a fiatalokat is, nemcsak értik, de át is érzik a tudatos energiafogyasztás jelentőségét és valóban tenni szeretnének környezetük megóvásáért. Az Energiakövetek tanórái ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Putti Krisztián Energiakövet kolbászsütéses kísérlete a nagykállói MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziumban

„A célom kezdetektől az volt, hogy a diákoknak rendkívül izgalmas, élménydús órát tartsak. Ebben segít a sok kísérlet, amivel számukra készültem. Természetesen nem elég, ha egy óra érdekes, informatívnak is kell lennie. Hiszem, hogy az ilyen órák előremozdíthatnak a diákokban valamit, ami később a természettudományok felé terelgeti őket. Ők lehetnek a jövő tudósai és mérnökei, akik az emberiség problémáira és kérdéseire választ adhatnak.” – mondta Máthé Marcell.


Máthé Marcell Energiakövet a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban

A Hivatal társadalmi felelősségvállalási programja 2018-ban Junior kategóriában elnyerte a CSR Hungary Díjat. Az elismerésben azok a szervezetek részesülnek, amelyek kiemelkedő és felelősség­teljes kezdeményezéseikkel pozitív hatással vannak a társadalomra és a környezetükre.

A program legfrissebb hírei a www.energiakovetek.hu és a https://www.facebook.com/mekhenergiahatekonysag/ oldalon is elérhetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.