Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Október 09. 14:12, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kulcs a művészethez

Kulcs a művészethez

Tárlatvezetés pedagógusoknak, meglepetésvendéggel

Tárlatvezetésre invitálta az Alföldi Galériába a vásárhelyi pedagógusokat a Tornyai János Múzeum. A közgyűjtemény kiállításait nagy számban keresik fel iskolai csoportok, s ezért is fontos, hogy az iskolásokat elkísérő tanárok, tanítók és óvodapedagógusok is megismerjék a leggyakrabban látogatott kiállítást, a Vásárhelyi Őszi Tárlatot.

A város pedagógusait Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője vezette körbe a kiállításon. A kiállítás főtermébe érve meglepetésvendégként csatlakozott a csoporthoz Szabó Klára Petra festőművész. A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat vásárhelyi születésű Tornyai-plakettes alkotója maga mutatta be három részből álló alkotását, amely tematikailag a harminc évvel ezelőtti rendszerváltáshoz kapcsolódik.

Az alkotó a városban 1989 előtt állt három köztéri plasztikát, Lenin szobrát, a Felszabadulás című, a városlakók által csak Ivánként emlegetett szobrot, valamint a Tanácsköztársaság-emlékművet és környezetét festette le, amelyhez a Tengerentúlról sikerült olyan festéket beszereznie, amely 23-25 Celsius fok alatt láthatóvá válik, míg magasabb hőmérsékleten átlátszó lesz. Így a képeken lévő szobrok a festmény mögötti, időkapcsolóval irányított hőpanel hatására hárompercenként eltűnnek, majd újra megjelennek a szemlélő előtt, mint ahogyan e korszak és annak attribútumai olykor feledésbe merülnek, máskor felidéződnek.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat december 1-ig, keddtől vasárnapig délelőtt tíztől délután öt óráig várja az érdeklődőket, közöttük az óvodás, valamint általános- és középiskolás látogatócsoportokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.