Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 16. 09:51, kedd | Helyi
Forrás: Vásárhelyi Televízió

KREATÍV OKTATÓTEREM LÉTESÜL A NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

KREATÍV OKTATÓTEREM LÉTESÜL A NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata „ A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” tárgyú felhívásra sikeres pályázatot nyújtott be, ennek következtében „Kreatív foglalkoztató és oktatóterem kialakítása a Németh László Városi Könyvtárban” EFOP-4.1.8-16-2017-00045 projekt keretén belül olyan oktatóterem kerül létrehozásra a Németh László Városi Könyvtárban, mely korszerű, a magas szintű szakmai elvárásoknak megfelelő infrastruktúrával biztosítja minden generáció egész életen át tartó készségfejlesztését.

A projekt a Széchenyi 2020 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg 34 millió forint támogatás segítségével. Támogatási intenzitás 100%.

A könyvtár minden generáció ismeretszerzését, művelődését szolgálja, azonban jelen pályázatban életkor szerint két célcsoport bírt kiemelt jelentőséggel: a gyermek korosztály és az 50 éven felüli korosztály. Az idősebb célcsoport az iskolarendszerű oktatás keretei között informatikát még nem tanult, de szeretné ismereteit fejleszteni, eszközhasználatát tudatosabbá tenni, szélesíteni. A hallókészüléket használó hallássérültekre gondolva kiépített indukciós hurok rendszer segíteni fogja a jobb beszédértés és a háttérzajok kiszűrését.

A fejlesztés során megtörténik a könyvtár két üzemen kívül helyezett helyiségének felújítása annak érdekében, hogy ott oktatóterem és zeneszoba létesülhessen. Az épületrész a teljes felújítás során épületenergetikai korszerűsítésen, épületszerkezeti megerősítésen és a tetőszerkezet felújításán esik át.

Korszerű berendezésekkel megújul a könyvtár eszközparkja. Beszerzésre kerül 1db interaktív táblarendszer, kiegészítő eszközökkel, 10db számítógép asztalokkal, székekkel, 2db laptop, 10db nagyobb méretű táblagép tokkal, 12db headset. Minden eszköz jogtiszta szoftverre kerül leszállításra. A pendrive, a digitális fényképezőgép, a nyomtató és a szkenner használatának elsajátítása szorosan a tanfolyami tematika része, így nélkülözhetetlenek a teremből. A látássérültek eszközhasználatának megkönnyítése érdekében speciális tablet és képernyőolvasó szoftver, valamint az eszközök tárolására egy zárható szekrény kerül beszerzésre.

A 10db táblagép a kicsik digitális kompetenciájának fejlesztését is szolgálják. Részükre külön gyermeksarok létesül gyerek asztalokkal, székekkel, puffokkal. A helyiség audiovizuális sarkában lesz elhelyezve a könyvtár hanglemez, CD, DVD és hangoskönyv állománya, ahol a hangzóanyagok helybeni használatának élményét egy multifunkciós lemezlejátszó és kényelmes fotelek szolgálják.

A 2018. január 01-jén kezdődött projekt 2018. október 31-ével zárul.

A projektről bővebb tájékoztatást ahttp://www.hodmezovasarhely.hu/konyvtar-foglalkoztatoterem oldalon olvashatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.