Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 24. 10:24, szerda | Helyi

Közelmúltunk történetei az oktatás szolgálatában

Közelmúltunk történetei az oktatás szolgálatában

Megjelent az Emlékeztető folyóirat legújabb száma

Összevont számmal, jórészt az elbeszélt történelem témaköreit vizsgáló dolgozatokkal jelent meg az Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető. Az ötödik évfolyamánál tartó kiadvány száz oldalon féltucatnyi tanulmányt és nyolc könyvismertetést tartalmaz. A kötet online is elérhető a vásárhelyi közgyűjtemény honlapján.

2016-ban indult a hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető, amely jellemzően egy-egy témakör mentén gyűjti össze és jelenteti meg a huszadik század második felével foglalkozó kutatók cikkeit. A 2020. évi összevont szám a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoportjával együttműködésben jelent meg.

A kiadvány első felében a Jancsák Csaba főiskolai docens vezetésével működő kutatócsoport tagjainak tanulmányai között szó esik a holokauszt oktatásáról, a magyar és a vajdasági történelemtanításról, a doni áttörés interaktív tanórai feldolgozásáról, az oral history források alkalmazhatóságáról, valamint a szabadulószobákról is.

A Műhely fejezetben Vincze Gábor, az Emlékpont történésze a hódmezővásárhelyi nyilasok 1945 utáni történetéről szolgál adalékokkal, míg a Szemle rovatban a közelmúltban megjelent történelmi könyvek elemzései olvashatóak döntően Miklós Péter, a kiadvány főszerkesztője tollából.

Az Emlékeztető aktuális és korábbi számai online is elérhetőek az Emlékpont honlapján:
http://emlekpont.hu/?page_id=811

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek