Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 30. 17:31, kedd | Helyi
Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Kijelölték Csongrád-Csanád megye strandjait

Kijelölték Csongrád-Csanád megye strandjait

Csongrád-Csanád megyében is kijelölték a kormányhivatalok a szakhatóságok bevonásával a természetes fürdőhelyeket, a strandok május 29. – június 15-i időszakban nyitottak ki.

A megyében az alábbi fürdőhelyeket minősítették a szakemberek:

  • Sziksósfürdő Strand és Kemping Szeged (állóvíz)
  • Naturista Strand és Kemping Szeged (állóvíz)
  • Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark (állóvíz)
  • Tiszasziget Turisztikai Központ Szabadstrand (állóvíz)
  • Sun City Szabadidőközpont Hódmezővásárhely (állóvíz)
  • Mártély Holt - Tiszai szabad strand (állóvíz)
  • Algyői Szabadstrand (folyóvíz)
  • Mindszent Tiszai Szabad Strand (folyóvíz) - vélelmezhetően az áradás miatt az ütemterv szerint esedékes vízminőség ellenőrző vizsgálat nem lett megfelelő eredményű, ezért jelen pillanatban a fürdőhely zárva.
  • Maros Kalandpark Strandfürdő (folyóvíz) - vélelmezhetően az áradás miatt az ütemterv szerint esedékes vízminőség ellenőrző vizsgálat nem lett megfelelő eredményű, ezért jelen pillanatban a fürdőhely zárva.
  • Szentes Tiszai Partfürdő (folyóvíz) - áradás miatt a fürdőhely üzemeltetői döntés alapján előreláthatóan június 30-ig zárva.
  • Csongrád Körös - toroki Partfürdő (folyóvíz)

A természetes fürdővizek minősége a csapadékviszonyok, áradások, az előforduló szennyeződések, az adott víz természetes vagy mesterséges vízpótlási körülményeinek, lehetőségeinek függvényében változhat, a szabadstrandok működése ezért bármikor módosulhat.

A természetes fürdőhelyek kijelölését 2020. január 1-től a kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai végzik a szakhatóságok (vízvédelmi hatóság, honvédelemért felelős miniszter, vízirendészeti rendőrkapitányság) és a fürdőhely fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének bevonásával. A kijelölés állóvízen visszavonásig, míg folyóvízen a fürdési idény végéig érvényes.

A fenti fürdőhelyek kijelölési eljárása során a helyszíni ellenőrzések megtörténtek, az üzemelés megkezdésének higiénés feltételeit a COVID-19 járványvédelmi készültség alatt elvárt humán egészségvédelemi szempontok (1,5 m távolságtartás, kézfertőtlenítés, fokozott felületfertőtlenítés és takarítás, zárt terek szellőztetése) figyelembe vételével valamennyi üzemeltető biztosítja.

A biztonságos fürdőzéshez azonban az is szükséges, hogy a fürdőzők is betartsák a rájuk vonatkozó előírásokat!

A fürdővizek minősítése alapján a besorolást az NNK a következő fürdési idény megkezdése előtt valamennyi fürdővízre a honlapján közzéteszi. Azok a fürdővizek, amelyek esetén nem áll rendelkezésre elegendő minta (pl. mert újonnan létesültek, vagy nem tartották be a vizsgálati ütemtervet) „nem besorolható” minősítést kapnak. Az országban üzemeltetett természetes fürdőhelyekkel kapcsolatosan rendelkezésre álló tájékoztatók a Nemzeti Népegészségügyi Központ/ Szakterületek/ Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály/ Dokumentumtár (https://www.nnk.gov.hu) helyen érhetőek el.

A fürdővíz osztályba sorolását jelző ábrák:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.