Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Február 13. 11:24, szerda | Helyi
Forrás: Melcher Alexa marketing munkatárs

Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely!

Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely!

Szombathelyen megrendezésre kerül 2019. július 12. és 21. között a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál.

A Filharmónia Magyarország a kurzusok által nemcsak a bartóki örökséget szeretné megőrizni és átadni a jövő generációk számára, hanem arra is rá kíván világítani, hogy milyen hatása van a szerző életművének napjaink zenéjére. A 2019. évi kurzusokra már várják a jelentkezőket.

A Filharmónia Magyarország bérletes sorozatai a végéhez érnek, legközelebb csak szeptemberben várják vissza a közönséget. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen kezdetét veszi a fesztiválok és nyáresti sorozatok időszaka, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. A közönség számára kínált színvonalas programok mellett a Filharmónia arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a fiatal művészeknek lehetőséget biztosítson tudásuk gyarapítására. Ezt elősegítendő, idén is megszervezik Magyarország egyik legnagyobb presztízsű zenei szemináriumát, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált, melynek mesterkurzusaira már kezdetét vette a jelentkezési időszak.

Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, művei a világ szinte összes koncerttermében rendre felcsendülnek. Bartók olyan örökséget hagyott hátra, amit állandó feladat megismertetni a hazai és külföldi fiatal zenészekkel. A szeminárium célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek Bartók Béla művészetéhez, jobban megértsék zenei nyelvezetét és autentikus környezetben - a szerző hazájában - tanulhassanak olyan kiváló muzsikusoktól, akik professzionális interpretálói Bartók műveinek.

A 2019. évi szeminárium művészeti vezetésének megtisztelő feladatát ezúttal Dubrovay László, Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző látja el. Dubrovay életműve és zenei nyelvezete számos helyen párhuzamba állítható Bartók Béla munkásságával, pályáját egyszerre fémjelzi a hagyományok tisztelete és az innovatív megoldások keresése, illetve a haladó szellemiség.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium keretében idén hét kurzust hirdetett meg a Filharmónia, melyre egészen április 15-ig várják a jelentkezéseket. A művészeti vezető felkérésére olyan neves professzorok tartanak majd mesterkurzusokat, akik nemcsak Bartók Béla zenéjének értő tolmácsolói, de egyben legkiválóbb előadóművészek is.

Természetesen a résztvevőknek lehetőségük lesz Dubrovay Lászlótól is tanulni, aki az akusztika, zeneelmélet és zeneszerzés mesterkurzus professzoraként osztja meg páratlan tudását az érdeklődőkkel.

Nemcsak Bartók, hanem Dubrovay művek is górcső alá kerülnek a szemináriumon, ezáltal a kortárs zene is fókuszba kerül. A fiatal karmesterek számára a versenyeken és a koncerttermekben egyaránt elengedhetetlen hogy ismerjék Bartók művészetét. Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója harmadik alkalommal lesz professzora az eseménynek. Bartók és a kortárs zene érdekességei mellett a karmesteri hivatásról, a szakma titkairól is sokat tanulhatnak a résztvevők.


A dal, oratórium és ária mesterkurzus vezetőjeként Kiss-B. Atillát, Kossuth- és Liszt-díjas énekművészt, a Budapesti Operettszínház főigazgatóját köszönthetjük. Tenorként számtalanszor hallhattuk már Puccini legnagyobb operáiban, Bizet Carmenjében, de a Bánk bán operafilm főszerepe is az ő nevéhez fűződik. Tokiótól Toronto-ig bejárta már a világ legnagyobb színpadait, így közel harminc év tapasztalatát osztja most meg a hallgatókkal.

Nem ritka, hogy egy családban több professzionális zenész is van, az viszont már kevésbé hétköznapi, hogy egy testvérpár mindkét tagja mesterkurzust tart egy szemináriumon. Szombathelyen ez is megvalósul, hiszen Jávorkai Sándor a hegedű, Jávorkai Ádám pedig a gordonka megszólaltatásának rejtelmeibe vezeti be a növendékeket.

Ha Bartók, akkor zongora! Nehezen tudnánk elképzelni egy Bartók Szemináriumot zongora mesterkurzus nélkül, melynek vezetője idén Balázs János Liszt-díjas zongoraművész lesz, aki számos nemzetközi verseny győztese, 2017 óta a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja, a Cziffra György Fesztivál alapító művészeti vezetője.

A Bartók Szeminárium történetében először kerül megrendezésre tuba mesterkurzus, melyen Bazsinka József Liszt-díjas tubaművész vezetésével folyik majd a szakmai munka. A művész 1993 óta a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, szólistaként pedig rendszeresen koncertezik hazánkban és külföldön egyaránt.
A rangos nemzetközi szeminárium kurzusaira még április 15-ig várják a jelentkezéseket.

A részletes kiírások megtalálhatók a www.bartokfesztival.hu oldalon. A legújabb információkért kövessék a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál hivatalos Facebook oldalát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből