Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 28. 10:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Ezerötszáz ezüstpénz Aranyágból

Ezerötszáz ezüstpénz Aranyágból

Jelentős érmekincset rejtett a vásárhelyi föld

Régészeti szempontból nagyon komoly leletnek számított, amikor Hódmezővásárhely külterületén, Aranyágban az 1930-as években megtalálták az államalapítás korából származó egyik legjelentősebb numizmatikai leletet – mondta el a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozatának szerdai előadója.

Kovács Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusz hallgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum segédmuzeológusa, numizmatikusa arról is mesélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem 1933. évi ásatását készítették elő, amikor a másfélezer ezüstpénzre bukkantak a régészek.

Az egyenként fél gramm tömegű és 17 milliméter átmérőjű, az államalapítás idejéből és az azt követő hetven évből való érmék rendkívül jó állapotban maradtak ránk. Szerepelnek rajtuk a királyok nevei – amelyek segítettek a származási kor meghatározását –, valamint a keresztforma. A lelet legkésőbbi érméin pedig látható a Salamon királyt sematikusan ábrázoló alak.

Számokra azért nem volt szükség, mert akkoriban csak dénárokat, illetve az ezek felét érő obulusokat vertek. Azt, hogy akkoriban mennyit is értek a pénzek, azért nem tudjuk pontosan, mivel az első hazai árakat tartalmazó jegyzék az érmék készülte utánról, a tizenkettedik század végéről származik. Azt azért elmondhatjuk, hogy az ezerötszáz dénár komoly értéknek számított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.