Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Április 26. 11:44, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Évezredes geometriai minták Kökénydombtól Arizonáig

Évezredes geometriai minták Kökénydombtól Arizonáig

A legrégebbi fonott minták mintegy húszezer évesek.

Amíg a környékünkön, a kökénydombi lelőhelyen megtalált cserépedények - amelyek a beléjük préselődött szőtt és fonott mintákat megőrizték magukon - hétezer évvel ezelőtt keletkeztek– mondta el szerdán, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban Mintákba zárt végtelencímmel tartott előadásán Richter Éva régész.

A szakember, aki a vásárhelyi közgyűjtemény újkőkori leleteit bemutató kiállításának egyik létrehozója volt, nemcsak régészettel, de textilművészettel is foglalkozik. Richter Éva a vásárhelyi múzeum KIÁLLÍTÁS ÚJ taRtAlommal TÖLTVEcímű előadássorozatának keretében szervezett eseményen szólt arról is, hogy a geometriai minták és azok változásai matematikai algoritmusokkal is leírhatók, s ezt támasztja alá, hogy azonos mintákat találtak a régészek egy szegvári lelőhelyen és egy attól jóval távolabbi, arizonai ásatáson talált cserépleleteken, s belátható, hogy a két népcsoport között nem lehetett semmiféle kommunikációs kapcsolat.

A minták matematikai kötöttsége lehetővé teszi azt is, hogy egy tenyérnyi leletből rekonstruálhatók a motívumok többi elemei is. A lenyomatok úgy is keletkezhettek, hogy az agyagedény készítésnél alátétként használták a gyékényből szőtt anyagot, vagy mint az egyik, a vásárhelyi kiállításban is látható minta esetében történt, az agyagot az edénykészítésnél gyékényformába préselték. A motívumok nemcsak véletlen keletkezett lenyomatként maradtak az utókorra, hanem tudatosan is alkalmazták azokat használati tárgyak, vagy falak díszítésére, sőt, ugyanezen mintákat karcolt formában megtalálták mamutcsont tárgyakon is.

Az előadó az eredeti edények mintáiról gipsz pozitívot is készített, amelyeket az előadás látogatói maguk is kézbe vehettek, de láthatták azt a sokezer éves, mintázásra használt henger rekonstrukcióját is, amelyet Nagy Nándor, a Tornyai János Múzeum restaurátora készített el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.