Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 20. 14:19, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Emlékezés a kommunizmus áldozataira az Emlékpontban

Emlékezés a kommunizmus áldozataira az Emlékpontban

A kommunista diktatúrák mintegy százmillió ártatlan áldozata előtt tisztelgő február 25-i emléknapon a hódmezővásárhelyi Emlékpont minden évben szervez megemlékezéseket.

Idén három program is kapcsolódik a kommunizmus áldozatainak emléknapjához a közgyűjtemény rendezésében.

Február 25-én hétfőn 11 órától tart nyilvános rendhagyó történelemórát az Emlékpont konferenciatermében Martinkó Károly író, újságíró, a Hittel, szívvel, fegyverrel című kötet szerzője az 1956-os forradalom és szabadságharc névtelen hőseiről.
A Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilmet február 25-én, 17 órától mutatja be az Emlékpont. A vetítés előtt Hajduk Márta rendező mond bevezetőt. A film középpontjába az alkotók nem a hagyományos visszaemlékezéseket állították, hanem annak a hatalomnak a titkos paktumait, dokumentumait, amelyekkel a szovjet vezetés irányította a kárpátaljai magyarok és németek „népirtását”, s amelyet történészek is igazolnak a filmben. A történészi kutatómunka tragikus valóságát fiktív jelenetekkel egészítették ki a film készítői, ezzel is segítve a megdöbbentő, sokáig eltitkolt történelmi események megismerését, reflektort irányítva a máig megoldatlan teendőkre.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kötődő rendezvénysorozat zárásaként február 26-án, kedden 17 órától „A szabadság sebezhetetlen sugara” címmel mutatja be az Emlékpont Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó műsorát vásárhelyi Pákozdy Ferenc (1904–1970) költő, író, műfordító, születésének 115. évfordulóján. Az esten közreműködik Soós Judit énekes előadóművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.