Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 01. 15:10, hétfő | Helyi
Forrás: Karnevál Adrienn vezető tanácsadó

Digitális hátrányból üzleti előny

Digitális hátrányból üzleti előny

Cloudera a Dell Technologies és a Reach bemutatta a CDR platform továbbfejlesztett változatát és a CDR Start csomagot

  • Az ipari vállalatok jelentős digitális fejlődés előtt állnak hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt
  • Azok a vállalatok, ahol együtt valósítják meg a harmadik és a negyedik ipari forradalomra irányuló fejlesztéseket, nagy előnyre tehetnek szert a már digitálisan fejlett ipari vállalatokkal szemben is
  • Az ipari fejlesztés és fejlődés legnagyobb kihívásai többek között az adatalapú működés és zero admin megvalósítása, a zöld megoldások fejlesztése, valamint maga a vállalatok fejlettségi szintje
  • A Dell Technologies a Cloudera és a Reach úgy optimalizálta közös ipar 4.0 fejlesztését, hogy a kibővült funkcionalitás mellett az első lépések megtétele is egyszerű legyen az okosgyár megvalósítása felé.

A Cloudera a Dell Technologies és a Reach bemutatta az elmúlt egy év tapasztalatainak és a valós hazai vállalati igényeknek megfelelően továbbfejlesztett CDR megoldást, valamint a CDR Start csomagot. A CDR Start a digitális fejlettség korábbi szintjén lévő vállalatok számára jelent segítséget. Olyan alapvető funkciókat alkalmaz, amelyekkel a harmadik és a negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) fejlesztései párhuzamosan valósíthatók meg, így felgyorsítják az átalakulás folyamatát és helyzeti előnyt kovácsolnak a lemaradásból. A CDR platform legfontosabb fejlesztése pedig a digitális ikerpár segítségével leképezhető interaktív digitális gyár.

Három technológiai vállalat, a Cloudera, a Dell Technologies és a Reach egy éve közösen megalkottak egy olyan ipar 4.0 megoldást, amely mesterséges intelligenciát használva növeli a termelés hatékonyságát. A CDR platform segítségével anélkül lehet látványos fejlesztést véghez vinni gyakorlatilag bármely üzemben, hogy a teljes gépparkot le kellene cserélni. A fejlesztés eredménye a látványosan magasabb szintű tervezhetőség, jobb minőségű termékek, kevesebb selejtanyag, felgyorsult go-to-market idő és ezáltal a hosszútávú költségmegtakarítás.

Tudom, mit tettél az „ipar 3.0-ban”!

A Dell Technologies Digital Transformation Index kutatásából nemrég kiderült, hogy a digitális átalakulási programok világszinten is gyerekcipőben járnak, és mindössze a vállalatok öt százaléka tekinthető digitális vezetőnek. A tavalyi állapothoz képest nőtt ugyan az átalakulást befogadók aránya, ám a vállalatok jelentős része (39%) még mindig a két digitálisan legkevésbé érett csoportba tartozik. Ugyanakkor az üzleti vezetők 78 százaléka szeretné, ha a digitális átalakulás elterjedtebb lenne a vállalatán belül.

A hazai KKV-k esetében még mindig gyakran kézzel irányított gyártás folyik, és továbbra is jellemző a fejlesztésekre szánt tőke és az erőforrás hiánya, így ezek a vállalkozások olcsó szenzorok és nyílt forráskódú programok használatával igyekeznek felzárkózni és inkább épített megoldásokat alkalmazni. A nagyvállalatoknál ugyan rendelkezésre áll a tőke a fejlesztésekhez, viszont hazai és nemzetközi szinten is tisztázatlanok a döntési folyamatok, és a technológiai fejlesztésekre irányuló döntések lassan születnek meg, ezért húzódhat el a digitális átalakulás.

„Az új technológiák bevezetését alapvetően befolyásolja a digitalizációs fejlettség, ami vonatkozik a zöldségtermesztéstől a cipőfelsőrész-készítésen keresztül a lámpamagasság- állító mechanika gyártásáig minden iparágra. Az Ipar 4.0 alapfeltétele a harmadik ipari forradalom legfontosabb vívmányainak – a digitalizáció és a webalapú programok – bevezetése. Azoknál a hazai vállalatoknál, ahol ez még nem történt meg, ott együtt futhatnak a harmadik és a negyedik ipari forradalomra irányuló projektek, így nagy előnyre tehetnek szert a már digitálisan fejlett ipari vállalatokkal szemben is” – mondta Rab Gergely a Dell Technologies senior tanácsadója.

Zöld, zero és összekapcsolt

A digitális átalakulás nem egy homogén folyamat. Számos tényező befolyásolja, hogy egy cég hogyan és mikor halad végig ezen az úton és a fejlettségnek milyen fokára juthat. A Cloudera, a Dell Technologies és a Reach szakembereinek tapasztalatai alapján az alábbi tényezők jelentik a legnagyobb kihívást az ipari digitális fejlesztések és fejlődés folyamatában:
Zero Admin megvalósítása. Olyan megoldások fejlesztése, amelyek üzemeltetése során egyáltalán nincs szükség bizonyos folyamatok emberi felügyeletére.

Minden mindennel kapcsolatban. Az IIoT (az Ipari Dolgok Internete) világában minden szenzor, eszköz, alkalmazás és ember kapcsolatban állnak egymással, amely lehetővé teszi az adatok folyamatos gyűjtését, áramlását és elemzését. 2021-re várhatóan 36,13 milliárd összekapcsolt IoT-eszköz lesz a világon1, amelynek már részét képezik az ipari megoldások is.

Az adat mondja meg, hogy ki vagy. Az adatalapú működés az Ipar 4.0 alapfeltétele, hogy ezen keresztül befolyásolható legyen a gyártás akár valós időben is. Így kevesebb selejt, rövidebb előállítási idő, kevesebb felhasznált energia és több, valamint jobb minőségű termék állítható elő az adatalapú optimalizálással.
Zöld megoldások. Az iparvállalatok számára is egyre nagyobb jelentőséggel bír a környezettudatos működés és a fenntartható gyártás megvalósítása, így az alkalmazott technológiák kiválasztásában is meghatározó szempont a „zöld”-ség.
Fejlettségi szint. Számos vállalatnál maga a fejlettség nem megfelelő szintje okozza a legnagyobb kihívást, mivel az Ipar 4.0 technológiák alkalmazásához szükség van egy bizonyos digitális érettségre, amely képes biztosítani az eszközök megfelelő működését. Erre jelenthetnek választ azok a megoldások, amelyek segítségével együtt valósíthatók meg a harmadik ipari forradalom és az

Ipar 4.0 fejlesztései.

Szakképzett munkaerő (hiánya?). Az Ipar 4.0 megoldások, mint karrierépítő eszközök alkalmazása segítséget jelenthet a munkaerőhiány és -megtartás, valamint a fluktuáció problémájára az ipari vállalatoknál. Hiszen olyan egyedi tudást igényelnek és új pozíciókat teremtenek, amelyek motivációt jelenthetnek a munkavállalóknak és elősegítik a generációk közti együttműködést.
Az ipari vállalatoknak olyan megoldásokra van szükségük, amelyek teljesítik a fenti követelményeket, illeszkednek a fejlettségi szintjükhöz, a jelenlegi problémákra is megoldást jelentenek és egyben jövőállóak.

„A gyártó szektor vezetőinek egyszerre két idősíkon kell gondolkodniuk, ha sikeresek szeretnének lenni az ipari innovációs folyamatokban. Egyrészt tudniuk kell elemelkedni a jelenből és elképzelni mivé formálja iparágukat a technológia radikális fejlődése, és a piaci környezet változása. Másrészt ezt a jövőképet pedig képesnek kell lenniük visszahozni a jelenbe és megtervezni mit tehetnek most azért, hogy a víziót valóra váltsák. Például mit jelent az acélszerkezet gyártó és építő cégek jövőjére nézve az a mesterséges intelligencia és 3D modellező technológia, ami az épületparaméterek alapján nagy teherbírású hordozószerkezeteket képes létrehozni, és ezeket 3D nyomtatás technológiával legyártani alacsony nyersanyag felhasználással, rövid idő alatt? Ez a nézőpont váltás a napi üzemeltetési kihívások mellett még nagyobb kihívás.” – mondta Frankó-Csuba Dea, jövőkutató, digitalizáció és innováció szakértő.

CDR Start és a CDR platform fejlesztései

Azon szervezetek számára, akiknek még hátra van a digitális fejlődés egy része ahhoz, hogy Ipar 4.0 technológiákat alkalmazzanak, a Cloudera, a Dell Technologies és a Reach kifejlesztette a CDR architektúra új verzióját. A CDR Start csomag egy egyszerűsített funkcionális kialakítás, amely az ügyfelek legégetőbb problémáira nyújt megoldást. Többek között egyszerűsített teljesítménymutató-számítást, valamint olyan adatgyűjtő és elemző modulokat kínál, amelyek alkalmasak például a sejtcsökkentésre, a feladat- és karbantartásoptimalizálásra és a hibaszűrésre. A CDR Start kialakításának célja, hogy a gyártó vállalatok minél hamarabb képesek legyenek megtenni az Ipar 4.0 felé vezető út legelső lépéseit.

A Start csomagon túl további fejlesztések érhetők el a CDR architektúrában.
Az egyik ilyen technológia egy interaktív digitális gyár (IDF) leképezése Digital Twinnel, melynek célja a valós környezet digitális másának létrehozása. Ezáltal egyszerűbbé válik a feladatok és eszközök nyomon követése, valamint a különböző folyamatok elemzése és kiértékelése.

Egy másik fejlesztés a gyors, 3 fázisú PoC (Proof-of-Concept) lehetősége, amely segít a lehető legrövidebb idő alatt megtervezni és megteremteni egy jövőbeli termelési környezet alapját. Ennek a folyamatnak a fő szempontja, hogy a termelőegység az informatikai környezetére szabott, biztonságos megoldást kapjon, amellyel egy éven belül megtérülnek a fejlesztési befektetései.
A CDR megoldás továbbá egy új szegmensben, a vegyipar területén nyújt két új felhasználási területet: a forgógépek és hőcserélők hibaanalízisét.
A CDR architektúra „Fog Computing” rendszere továbbra is könnyen integrálható cloud megoldásokkal, akár publikus, akár privát felhőkkel.

A Dell Technologies

Dell Technologies egy olyan egyedülálló cégcsoport, amely biztosítja az alapvető infrastruktúrát a szervezetek számára digitális jövőjük kiépítéséhez, informatikai rendszerük átalakításához, valamint legnagyobb értékük, az információ védelméhez. A vállalat világszerte 180 országban nyújt szolgáltatásokat a legkülönbözőbb méretű ügyfelek számára – akik között a Fortune 500 listán szereplő cégek 98 százaléka, valamint egyéni ügyfelek egyaránt megtalálhatók – az iparág legátfogóbb és leginnovatívabb termékkínálatával az egyszerűbb megoldásoktól a felhőig. A Dell Technologies család a következő márkákból áll: Dell, Dell EMC, Pivotal, RSA, Secureworks, Virtustream és VMware.

A Cloudera

A Cloudera-nál azt gondoljuk, hogy az adatok képesek a jövőben lehetővé tenni olyan dolgokat, amelyek ma még lehetetlenek. Felhőhöz optimalizált gépi tanulás és elemzés modern platformját biztosítjuk, ezáltal támogatjuk az embereket abban, hogy a komplex adatokat átláthatóvá, világossá és megalapozhatóvá tehessék. A világ legnagyobb vállalkozásaitól vannak megbízásai a Clouderanak, hogy segítsenek a leginkább kihívásokkal teli, üzleti problémáik megoldásában. További információ: www.cloudera.com.

A Reach

Küldetésünk, hogy segítsük a termelő üzemeket átalakítani adatvezérelt okos gyárakká. A legkorszerűbb Big Data technológiákat és a gépi tanulás erejét felhasználva, komplex eseménytér elemzést valós időben lehetővé tévő platformunk a REACH, mely hatékonyan segíti át a vállatokat az Ipar 4.0 korszakába. További információ: www.reach-i4.com.

###
Copyright © 2019 Dell Inc. vagy leányvállalatai. Minden jog fenntartva. A Dell, a Dell EMC és a Dell Technologies embléma a Dell Inc. védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más joghatóságokban. Minden további, a szövegben szereplő jelölés és név a megfelelő vállalat védjegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.