Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Október 14. 14:20, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az óvodások bepillantottak a neolitikum világába

Az óvodások bepillantottak a neolitikum világába

Az október 11-i foglalkozásra érkezett gyerekeknek Lucza Vígh Erna, a közgyűjtemény múzeumpedagógusa mutatta be a múzeum régészeti kiállításán az időszámításunk kezdete előtti ötödik évezredből származó kerámialeleteket.

A Szeremlei Sámuel Református óvoda nagycsoportosai a Tornyai János Múzeumban rendezett múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkedtek a Hódmezővásárhely határában feltárt hétezer éves régészeti leletekkel és az akkor élt emberek életmódjával, s a foglalkozás második felében kézügyességüket is próbára tehették.

Mint elhangzott, a növénytermesztés kialakulásával és fejlődésével vált szükségessé tárolóedények készítése, amelyek hosszabb eltarthatóságot biztosítottak a bennük tárolt gabonának, miközben a rágcsálóktól is megvédték a szemeket. Az elkészítéshez itt található agyag biztosított alapanyagot, s az edényeket díszítésekkel is ellátták, a gyékény szőttesek motívumait idézve vonalakat karcoltak a régészeti kerámiákra, de a fellelt anyagban gyakori az ügynevezett bütykös díszítés is.

A kiállítóteremben tett látogatást követő foglalkozáson a gyerekek magvakból és gabonaszemekből ragasztóval papírlapra készítetek képeket, majd a neolitikum korából származó mintákat az eredetileg kerámiahenger modern változatával, gumihengerrel vitték fel papírra, s a gyerekek alkotásaikat magukkal is vihették.

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, amely során a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket a két pályázó. Az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Közös művészeti örökségünk nyomában címmel, összesen 586 975 euró uniós támogatással megvalósuló program keretében kilenc óvodás és általános iskolás csoport számára kerül sor múzeumpedagógiai foglalkozásokra Hódmezővásárhelyen az év hátra lévő hónapjaiban.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.