Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 30. 15:53, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az alföldi népi élettől a román megszállókig

Az alföldi népi élettől a román megszállókig

Vásárhely története a Plohn-műterem 75 évének tükrében

Százötven éve, 1869-ben nyitotta meg Hódmezővásárhelyen fényképészeti műtermét Plohn Illés (1833-1911), amely azután fia, Plohn József (1868-1944) 1944. júniusi deportálásáig hetvenöt éven át működött. A műterem történetét az Alföldi Galériában május 31-én, pénteken 17 órakor nyíló kiállítás a fényképészmesterek munkáin, dokumentumokon és tárgyakon keresztül mutatja be.



A rendezés alatt álló tárlatot bemutató sajtóbejáráson Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta: a Plohn család tevékenysége nemcsak Hódmezővásárhely fényképészetének történetében volt jelentős, munkájuk a város képzőművészetéhez is kapcsolódik, felvételeiket használta Tornyai János festőművész is, akinek születése százötvenedik évfordulóját az idén ünnepli a közgyűjtemény. Hódmezővásárhely történetének tárgyi emlékezete sokat köszönhet a Plohn családnak, akik a portrék és családi képek mellett számos dokumentatív értékű képet készítettek.



A fényképész műterem megnyitásának százötvenedik és annak bezárásának hetvenötödik évfordulóján Hódmezővásárhely fontos hetvenöt évét bemutató kiállítását rendezi meg a Tornyai János Múzeum az Alföldi Galériában, amelyet május 31-én, pénteken 17 órakor Szabó Magdolna, a Néprajzi Múzeum etnográfus-muzeológusa nyit meg.



A tárlat első egységében Plohn Illésnek az 1879-es, szegedi nagy tiszai árvíz idején, valamint a kis-tiszai zsilip 1887-es összeomlásánál készített felvételei láthatóak – monda el a bejáráson a tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc, a vásárhelyi múzeum helytörténész-muzeológusa. A második részben Plohn József Képek a nagy magyar alföldi népéletből című, az 1800-as évek közepe és az 1930-as évek között készült néprajzi témájú sorozata került kiállításra, míg a harmadik egység Plohn József és a Hódmezővásárhelyen alkotó képzőművészek kapcsolatát mutatja be, a felvételeken látható Tornyai János mellett Kallós Ede, Endre Béla, Iványi Grünwald Béla, Rudnay Gyula és Pásztor János is.



A kiállítás a családi képekből, csoportképekből és tablókból álló része mellett külön egységet szentel a Hódmezővásárhely 1894 és 1936 közötti történetét bemutató fényképeknek. Itt láthatóak az algyői vasúti híd záróelemének helyére kerülését megörökítő fotók mellett a rostagyáros, Kalmár Zsigmond üzeméből kikerülő termékeinek szállításáról, a Kokron-gyár és a Szent István-templom építéséről készült fényképeken túl a Bethlen Gábor Gimnázium a megszálló román katonák által 1919-ben feldúlt könyvtárát megörökítő felvétel is.
A száznegyven fényképet, levelezőlapot és dokumentumot bemutató, A Plohn műterem 75 éve című kiállítás július végéig látogatható az Alföldi Galériában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.