Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Június 15. 13:23, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Átadták a felújított hűvösvölgyi végállomást és újraindult a forgalom a Gyermekvasúton

Átadták a felújított hűvösvölgyi végállomást és újraindult a forgalom a Gyermekvasúton

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton közel 3 hónapos üzemszünet után ma 10 órakor újraindult a forgalom. Átadták az utasoknak a megújult hűvösvölgyi állomást, mely méltán lehet az idén 72 éves kisvasút legújabb büszkesége.

Gyermekvasút - újraindulásA járványügyi korlátozások miatti közel 3 hónapos kényszerű üzemszünet után szombattól ismét járnak a vonatok a Széchenyihegy és Hűvösvölgy közötti közel 12 kilométeres kisvasúton. Az Úttörővasút első, Széchenyi-hegyről induló szakaszát 1948 nyarán adták át, a teljes vonalon 1950-ben indult meg a forgalom. Jelenleg 581 gyermekvasutas és 65 ifivezető rendelkezik a szolgálathoz szükséges vizsgákkal. A vasútvonal éves átlagos utasszáma 300-320 ezer fő volt.

Schanda TamásSchanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese köszöntő beszédében elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a közösségi, illetve kötöttpályás közlekedés fejlesztésére, ezért 2010 óta több mint 1300 milliárd forintból valósultak meg vasúti projektek hazánkban. Hozzátette: az idei pedig rekordév lesz, ugyanis minden korábbinál több forrás, összesen közel 300 milliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés korszerűsítésére.

Homolya RóbertHomolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a felújítás részleteit: „A megfelelő védőtávolság betartása érdekében a szerelvényeken csak az ülőhelyek felét értékesítjük, és csak az indulás előtt a pénztárban megváltott jeggyel lehet felszállni. Az ideiglenes menetrend szerint a vonatok a két végállomás között csak a kedvelt kirándulóhelyek közelében található Szépjuhászné és Jánoshegy állomáson állnak meg, ám itt is csak akkor lehet felszállni a vonatokra, ha még van megfelelő számú szabad ülőhely.”

Besztercán KornélBesztercán Kornél, a Gyermekvasút vezetője hozzátette: „A gyermekvasutasok már nagyon várták a forgalom újraindulását, az elmúlt 3 hónapban is folyamatosan tartották egymással a kapcsolatot az online világban: megannyi vasúttal kapcsolatos hírt osztottak meg egymással, internetes közösségi programokat szerveztek, megemlékeztek a szolgálati teendőkről, mintha csak a vonalon csinálnák mindezt. A tavasszal indult tanfolyamunkat is online képzéssel folytattuk, így nyár közepére a legifjabbak is szolgálatba állhatnak.”

Az állomásépület teljes homlokzata új színt kapott, a tetőt és az aluljárókat szigetelték. Megújultak az utasforgalmi területek: peronok, mellékhelyiségek és a váróterem, egy pelenkázó-helyiséget is kialakítottak. Az állomás minden részén modern, LED-es világítást telepítettek. Új utasirányító táblák és információs kijelző segíti a tájékozódást. A gyermekvasutasok szolgálati helye, a forgalmi iroda is megújult. A Gyermekvasút indulóállomásához vezető sétautakat, parkos területeket rendezték. A vasúttársaság saját forrásból 100 millió forintot biztosított a munkálatokra, de a más téren is szívügyünk a Gyermekvasút: folyamatosan fejlesztjük a kisvasúti járműparkot is. A tavalyi évben 6 kocsit újítottunk fel Jászkiséren a MÁV FKG segítségével. Június elején egy újabb felújított nyári kivitelű, ún. nagykilátó kocsi érkezett vissza a MÁV Vagontól, mely már az elmúlt 3 év során a hetedik ilyen jármű, amelyet a székesfehérvári üzemben varázsolták újjá kiváló minőségben.

A Gyermekvasút a nyár végéig mindennap, szeptembertől pedig majd keddtől vasárnapig várja az utasokat. A nyári időszakban hosszabb üzemidőben, 19 óráig járnak a vonatok, hogy kiszolgálják a budai hegyek kirándulóforgalmát. Bővebb információ a kisvasút honlapján található: https://gyermekvasut.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet