Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 07. 16:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

A holland főváros múzeumainak működésébe nyertek bepillantást a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Cselekvő közösségek projektjének résztvevői négynapos tanulmányútjukon.

A magyar szakemberek között ott volt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes is.

A látogatás során felkeresték a város történetét bemutató Amsterdam Museumot, az utca művészetét, közte a graffitit is megmutató Street Art Museumot, valamint a második világháborúban Hollandia német megszállásának történetét feldolgozó Verzetsmuseumot is.

Utóbbi kiállítóhely – szakmai koncepciójában hasonlóan a hódmezővásárhelyi Emlékponthoz és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyhez – személyek, gyermekek és családok történetén keresztül mutatja be a negyvenes évek közepének világát és a holland ellenállás történetét.

Képiró Ágnes elmondta: a múzeum munkáját több mint ötven önkéntes felnőtt és közösségi szolgálatot ellátó fiatal segíti, akik a felkészítést követően tárlatvezetéseken és a múzeum környéke épületeinek történetét bemutató sétákon juttatják ismeretekhez a látogatókat. A holland szakemberek hangsúlyt fektetnek a fiatalok megszólítására, ezért egy helyi iskola tanáraival és diákjaival együttműködve olyan munkafüzetet dolgoztak ki, amelynek alkalmazásával a fiatal látogatók a kiállítást csoportosan és egyénileg is megismerhetik.


A tanulmányút során nemcsak a holland gyakorlat tárult fel a hazai szakemberek előtt, hanem saját tapasztalataikat is megosztották, hogy azokat hazatérve saját intézményeikben alkalmazhassák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.