Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Augusztus 06. 16:39, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Ahol a fények és árnyékok csak úgy csattognak

Ahol a fények és árnyékok csak úgy csattognak

A jövő évi beszámoló kiállításra is válogatták az idei mártélyi alkotótáborban készült műveket

A kedd esti zárókiállítással ér véget az idei Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor. A holtág partján a terveknek megfelelően a közel két hét alatt mintegy száz alkotó töltött hosszabb rövidebb időt alkotással. Hétfőn este válogatták ki az ott született képek közül a legjobbakat, amelyek 2020 első heteiben a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában látható beszámoló kiállításon idézik majd meg a mártélyi nyár hangulatát.

A képek válogatását végző zsűriben szerepet vállalt ifjabb Holler László festőművész, egyetemi adjunktus, Mucsi Zoltán festőművész, a tábor vezetője, Szabó Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész, az MMA tagja mellett Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze.

A válogatás során szem előtt tartották, hogy olyan művek kerüljenek a jövő évi kiállításba, amelyek egymást erősítik majd a kiállítótérben – mondta el Képiró Ágnes, hozzáfűzve, hogy céljuk volt, hogy minél jobban be tudják mutatni a mártélyi természeti környezet, a falu és a holtág hangulatát is. A képek alkotói között vannak képzett rajztanárok és művészek is, de akadnak amatőr festők is, akik korrigáló tanárok irányításával törekszenek évről évre színvonalasabb alkotásokat készíteni.

A táborban a tizenévesektől az egyetemistákon át a felnőttekig minden korosztály képviseltette magát, s Mucsi Zoltán táborvezető örömét fejezte ki, hogy a hagyományos tájábrázolás mellett a legmodernebb festészeti felfogások is megjelentek az alkotásokon. A tábor festőit segíti a gyönyörű táj, a tanyák, a faluban a táborozókkal nagyon barátságos helyiek, s itt a levegőt is harapni lehet, miközben a fények és árnyékok csak úgy csattognak – állapította meg Mucsi Zoltán.

A táborban készült alkotások egy része látható lesz a kedden délután öt órakor a mártélyi Faluházban megnyíló kiállításon, azonban a télen, a vásárhelyi kiállítóteremben a zsűri által kiválasztott anyag kerül majd kiállításra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből