Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 21. 11:43, kedd | Helyi
Forrás: Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség

Véget ért Vásárhely és Szabadka kulturális projektje

Véget ért Vásárhely és Szabadka kulturális projektje

A népi bútorfestéstől a bibliai mesterségekig

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósult meg az az európai uniós projekt, amelynek köszönhetően a turisztika és a kultúra területén szervezett meg eseményeket a két pályázó, akik számára infrastrukturális fejlesztéseket is biztosított az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében létrejött, Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázat.

Az 586 975 euró uniós támogatással megvalósuló program megnyitóját 2019. június 5-én tartották a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, majd augusztus közepén a Tornyai János Múzeumban kétnapos népi bútorfestő kurzusra került sor, ahol a résztvevők megismerkedtek a bútorfestés történetével, hagyományaival, a restaurálás módszereivel, majd maguk is kipróbálhatták a tradicionális technikát Dudás Ildikó népi iparművész irányítása mellett.

A hódmezővásárhelyi óvodások és iskolások csoportjai az ősz folyamán kilenc múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerték meg a Hódmezővásárhely területén élt népek életmódját, a mezőgazdasági termelés és a kerámiakészítés korabeli módszereit, de gyarapították ismereteiket a textilművességről és a bibliai mesterségekről is. A múzeumi órákon a gyerekeknek arra is lehetősége nyílt, hogy a mesterségek egy-egy fogását saját maguk is kipróbálhassák, s az elkészített alkotásaikat emlékül magukkal vihették.

A tavalyi év végén meghirdetett Ünnep, család, hagyomány című rajzpályázaton száznál is több tanuló vett részt, az alsó- és felső tagozatos diákok munkái közül a legjobbakat a december 14-én megrendezett, kiállítással egybekötött díjátadó ünnepségen értékes díjakkal jutalmazták a szervezők, valamint a legeredményesebb felkészítő pedagógusok tevékenységét is elismerték.

A program záró rendezvényére a szerbiai partner, a Szabadkai Városi Múzeumban került volna sor, azonban erre a koronavírus miatt meghozott intézkedések miatt nem volt lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.