Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Augusztus 21. 12:01, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A kortárs képzőművészet mesterművei a Tornyai-múzeumban

A kortárs képzőművészet mesterművei a Tornyai-múzeumban

Idén huszonöt éve működő Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállása alatt közel ezerötszáz képzőművésznek nyújtott támogatást, akiknek alkotásaiból a jubileum alkalmából az országban három helyszínén rendeznek kiállítást.

Ezek közül az első vasárnap délben nyílt meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.


– A másik két helyszín, Szentendre és Balmazújváros szintén a fővároson kívül fekszik, s ez szimbolikus jelentéssel bír – hívta fel a figyelmet a kiállításmegnyitóra érkezetteket köszöntve Miklós Péter vásárhelyi múzeumigazgató. A tárlatokon összesen félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával, gondolatisággal és formanyelvvel készült művét tekinthetik meg a látogatók Cs. Tóth János művészettörténész, művészeti író összeállításában.

A vásárhelyi múzeum mindig is jó kapcsolatot ápolt az NKA-val, amely létrejötte óta minden évben segítette a Vásárhelyi Őszi Tárlatok megrendezését, valamint hozzájárult a közgyűjtemény munkatársainak kutatásaihoz is. A most megnyílt kiállítás a Tornyai János Múzeum és a kormány által fenntartott kultúratámogató alap negyedszázados jó kapcsolatát is szimbolizálja – mutatott rá a múzeumigazgató.

- Hódmezővásárhely a magyar kortárs képzőművészet egyik központja – fogalmazott a megnyitó közönségét köszöntve Juhász Tünde kormánymegbízott. A Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte: a város sok éve tudatosan támogatja a művészeket, közöttük a fiatal tehetségeket. Mindezt az októberben a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton ismét átadásra kerülő Fiatal festőművészek nívódíja és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen létrehozott Rudnay Gyula művészeti ösztöndíj is megtestesíti.

– Az NKA negyedszázada alatt támogatott közel ezerötszáz képzőművész a ma aktívan alkotó és kiállító hazai hivatásos művészeknek mintegy a felét jelenti – mutatott rá a tárlatot megnyitó Baky Péter festőművész, hozzátéve: jutott a támogatásból pályakezdő, valamint érett, szinte teljes életművet maguk mögött tudó művészeknek is, a honi és a nemzetközi porondon is önmagukat megmérettető alkotóknak. S ha lehetőségei miatt nem is teljes, de mindenképp hiteles a magyar kortárs művészetről Vásárhelyen megnyílt kiállítás által bemutatott kép, amely mérhetővé teszi, milyen szintű alkotások létrejöttét és alkotók munkáját segítette az NKA az elmúlt huszonöt évben.


A megnyitón a francia szaxofonművész, Vincent Mascart a zene eszközeivel közelítette egymáshoz a kiállított műtárgyakat és a vernisszázs közönségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.