Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 20. 14:04, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A honfoglalás korában kalandoztak a vásárhelyi kisdiákok

A honfoglalás korában kalandoztak a vásárhelyi kisdiákok

A honfoglalás korával, a honfoglalók életmódjával és tárgyaival ismerkedtek a Tornyai János Múzeumban a Varga Tamás Általános Iskola kisdiákjai.

A diákok a közgyűjtemény látványtárának megtekintése után lemezdomborítással díszített könyvjelzőt készítettek.

Lucza-Vígh Erna múzeumpedagógus mutatta be a gyerekeknek az állandó tárlaton látható kerámia- és fémtárgyakat, s mesélt a régészek és a restaurátorok munkájáról is, akiknek köszönhetően a kiállításba kerülhettek a régi korokból származó tarsolylemezek, övcsatok, lószerszámok és kerámiaedények.
Mint elhangzott, a honfoglalók öltözetének anyaga, díszítettsége, ékszereik és fegyvereik minősége jelezte viselőjük rangját, társadalmi helyzetét. Kiderült, hogy a lovaik iránt érzett megbecsülés nem szűnt meg a földi lét befejezésével: állataikat feláldozva, hitük szerint hű társként a túlvilágra is magukkal vitték.

Nyári lakóhelyként jurtát használtak, amelyben a tüzet körbe ülve a családfő, minden családtag és vendég elfoglalta az őt megillető helyet. A korabeli leletek tanúsága szerint az időszakból származó kerámia edények használhatóak voltak főzésre, így elkészíthettek bonyolultabb összetételű ételeket is. A cserépedények mellett nagy számban használhattak fából faragott tálakat, amelyek az étel elkészítésére a beléjük helyezett forró kő segítségével lehettek alkalmasak.

A harmadik a. osztály diákjai a régi tarsolylemezek készítési módját követve ősi motívumokat jelenítettek meg vékony alumíniumlemezen, amelyet körbe vágtak, s kartonra ragasztva készítettek könyvjelzőt, amelyet a foglalkozás végén emlékül magukkal vittek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.