Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 07. 12:01, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művészei

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művészei

Díjazott művészek:

  • Szabó Klára Petra képzőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai-plakett

  • Ilona Keserü Ilona festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Életműdíja

  • Kármán Dániel képzőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíja

  • Szurcsik József festő- és grafikusművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béla mesterdíja

  • Kósa János festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Galyasi Miklós nívódíja

  • Gresa Márton festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíja

  • Paráda Zoltán szobrászművész

Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díja

  • Verebes György festőművész

Emberi Erőforrások Minisztériuma díja

  • Jagicza Patrícia Linda festőművész

MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díja

  • Fekete László képzőművész

Csongrád Megyei Önkormányzat díja

  • Szabó Ábel festőművész

Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

  • Bányay Anna grafikusművész

Hód-Mezőgazda Zrt. díja

  • Madácsy István grafikusművész

Kincses Pál vállalkozó díja

  • Kotormán Ábel szobrászművész

SV-2010 Kft. díja

  • Lőrincz Tamás festőművész

Dr. Horváth Ügyvédi Iroda díja

Munkajutalom:

  • Nádas Alexandra festőművész

Bandula Kisvendéglő munkajutalma

  • Kárándi Mónika festőművész

Vásárhelyi Róna Kft. munkajutalma

  • Drabik Tamás szobrászművész

Hódagro Mezőgazdasági Zrt. munkajutalma

  • Sipos Boglárka grafikusművész

Sárkány sport-, játék-, ajándékbolt munkajutalma

  • Kecső Endre festőművész

Kurucz D. István festőművész Emlékére díj

Különdíj:
Kéri Imre grafikusművész
Rékassy Csaba-díj


Szabó Klára Petra személye egyaránt jelenti a vásárhelyi és fiatal alkotók jelenlétét, de a tradíciók követését is. A korábban többször díjazott, érzékeny akvarell festményeiről ismert alkotó 2007 óta folyamatosan jelen van az Őszi Tárlatokon, az elmúlt 12 évben hét alkalommal részesült díjazásban. Az állandóan kísérletező, a választott technikát mindig professzionálisan alkalmazó Szabó Klára Petra legújabb sorozata a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulójára, helyi témával állít emléket. A rendszerváltás időszakában elmozdított köztéri szobrokról (Felszabadulási emlékmű – Iván szobor, Lenin, Tanácsköztársaság-emlékmű) készített parafrázisokon egy letűnt korszak plasztikái tűnnek fel újra és újra a thermo festék és az időzítőhöz kötött hőpanelek alkalmazásának köszönhetően. Több mint tíz éve kapott legutóbb vásárhelyi alkotó Tornyai-plakettet, noha nehéz eldönteni, hogy az idei fődíjas Szabó Klára Petrát megelőzően kit tekinthetünk a legutóbbi helyi plakettesnek: hiszen a 2008-ban díjazott vásárhelyi születésű, ma már a fővárosban élő, de a dél-alföldi városhoz ezer szállal kötődő Kurucz István András ugyanúgy vásárhelyi alkotóként tartható számon, mint a 2005-ben Tornyai-díjazott Nagy Attila szobrászművész.”– részlet Képiró Ágnes előszavából (66. VŐT katalógus)

„Ebben az évben ünnepeljük a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulóját. Munkám erre az évfordulóra reflektál interaktív módon, speciális thermo festék felhasználásával. Hódmezővásárhelyen több köztéri alkotást mozdítottak el a rendszerváltást követően. Ezek a munkák a városkép szerves részei voltak, főtereken, parkokban álltak. A 66. Őszi Tárlatra három elmozdított munkáról készítettem parafrázisokat.

Mivel a városkép változatlan maradt, ezért festményeimen csak a szobrok tűnnek el, mint ahogy az kb. 30 évvel ezelőtt is történt. Lassan elhomályosodnak, mint amikor feledésbe merülnek az emlékeink, aztán egy idő után újra visszasejlenek.

Képeimhez egy speciális thermo festéket használtam, ami normál szobahőmérsékleten fekete, hő hatására azonban átlátszóvá válik. Festményeim mögé ezért hőpaneleket szereltem fel, melyeket egy időzítőhöz csatlakoztattam. Így időről időre előtűnnek, illetve elillannak a festményekről a szobrok, akárcsak az emlékeink.” „ – Szabó Klára Petra leírása munkáiról

Ilona Keserü Ilona 1933. november 29-én született Pécsett, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész. Képzőművészeti Főiskolás korában a mártélyi művésztelepen töltötte gyakorlatát, a korai őszi tárlatok (1956-1959) kiállítóművésze volt. 2017-ben elnyerte a Tornyai-plakettet.
„Festő. 1946-ban Martyn Ferencnél tanult. A budapestiKépző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, 1952-58között a Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult.Mesterei: Bencze László és Szőnyi István. Munkásságánakszerves eleme a művészetpedagógia. Pécsett és Budapesten működik. 1962-63-ban Itáliában járt tanulmányúton, olasz állami ösztöndíjjal látogathatta az Accademiadi Belle Arti nyári szabadkurzusát. 1963-ban, Rómában önálló tárlaton mutatta be grafikáit
és festményeit. Rómában készült alkotásaiból 1964-ben rendezett egyéni kiállítástBudapesten, a Jókai klubban. 1968-69-ben elkezdett foglalkozni a vászondomborítással.Díszlet- és jelmeztervezőként is dolgozott. A pécsi tanárképzőn 1983 óta rajzoktató,1990-től a pécsi Képzőművészeti Mesteriskola egyik alapítója, ugyanitt 1995-től a DLA program vezetője. 1983-84-ben a Műcsarnokban nyílt gyűjteményes tárlata,1989-ban az Ernst Múzeumban. 1999-ben egyéni tárlata a Szinyei Szalonban volt, aMűcsarnokban pedig a Perspektíva kiállításon vett részt. Munkáit bemutatta a többi közta Velencei Biennálén, Kölnben, Baselben, Berlinben, Varsóban, Prágában, Bécsben,Milánóban, Párizsban, Stockholmban, Helsinkiben, Glasgowban, az USA-ban és Szöulban.Munkácsy-díjas 1984-ben és 1989-ben, Érdemes Művész, elnyerte a SzéchenyiIrodalmi és Művészeti Akadémia díját és a Magyar Köztársaság Érdemrend
Tisztikeresztjét 1994-ben és 1996-ban. Széchenyi professzori ösztöndíjban részesült.2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki munkásságáért. A Magyar Nemzeti Galéria és számosmagyarországi, valamint külföldi gyűjtemény őriz alkotásaiból.” – az életrajzi információk a Kieselbach Galéria honlapjáról származnak."

Kármán Dániel 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő diplomamunkáival Rudnay-ösztöndíjat nyert. „Az idei Rudnay-ösztöndíjas Kármán Dániel festmény méretű alumínium dúclap-sorozata sajátos narratívát közvetít. A kollektív emlékezet fotóarchívumából merítve, szitanyomással és maratással készített dúcai autonóm alkotásként, s nem a grafikai lapok nyomófelületeként léteznek.” – részlet Képiró Ágnes előszavából (66. VŐT katalógus)

Szurcsik József (1959) Munkácsy-díjas grafikus- és festőművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékének tanszékvezetője.

Kósa János (1962) Munkácsy-díjas festőművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója.

Gresa Márton festőművész 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, az idei tárlatra diplomamunkájával jelentkezett, mellyel elnyerte a Fiatal Festők Nívódíját. „Az idén Fiatal Festők Nívódíját elnyert, friss diplomás Gresa Márton festőművész korunk technikai eszköztárával reflektál a képzőművészetre. A különböző nyomtatási eljárások és matériák alkalmazásával olyan valós és fiktív tereket modellez, amelyek közös vonása, hogy valamennyi képzőművészeti tér. A falak síkjából kiemelt festmények hátoldalára festett neonszínek visszareflektálódnak a fehér falról, a síkképernyős tévék effektusát idézve. Gresa képei egyaránt jelzik a posztinternet korszak intermediális felületmegoldásait, valamint a tárgyak önreflexiójának vizuális interpretációját.” – részlet Képiró Ágnes előszavából (66. VŐT katalógus)

Paráda Zoltán 2018-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, 2019-ben Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült.
Verebes György (1965) Szolnokon élő és alkotó Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője és a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.