Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Január 31. 16:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Lebontva, átalakítva, megőrizve. Vásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

 Lebontva, átalakítva, megőrizve. Vásárhelyi épülettörténetek a Tornyai János Múzeumban

Időutazásra hívja az érdeklődőket a Tornyai János Múzeum 2019. február 5-én 17 órakor nyíló kiállítása, mely megidézi az egykor Hódmezővásárhelyre oly jellemző, mára már nagyrészt eltűnt mezővárosi hangulatot.

Megismerhetik azokat az épületeket – a polgárok, a gazdák és az iparosok házait, a külváros vályogházait, valamint az üzleteket és a malmokat –, melyek egykor meghatározták városunk arculatát.

A Szücs Ferenc és két ismeretlen fényképész által az 1960-as években és az 1970-es évek elején készített felvételeken látható épületek között van, amit már lebontottak, többüket jelentősen átalakították, és akadnak olyanok is, melyek a mai napig megőrizték az eredeti homlokzatukat. A kiállításban látható az egykor az Ady Endre utcán állt Solti-malom, amelyet nem sokkal a fotózás után lebontották, hogy helyén felépítsék a Munkásőrség székházát, de látható kép Steiner Ferenc tornyos házáról és cigányputriról is.

Egy másik, ismeretlen fényképész által az 1970-es évek elején készített fotókon látható, hogy Csúcs városrészben a házak homlokzatát igyekeztek karbantartani, néhol már az épületek korszerűsítésére is sor került, a homlokzatot kőpor vakolattal borították, az ablakokat nagyobbakra cserélték, a lábazatot alászigetelték és a kerítést már betonelemekből is készítettek.

A Bernátsky Ferenc történész-muzeológus által rendezett kiállítást Dömötör Mihály fotóművész nyitja meg, a tárlat március 31-ig látogatható a közgyűjtemény emeleti termeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.